Գիտնականներն ասում են՝ կան երջանկացնող մթերքներ
Երբեմն պարզապես մի կտոր շոկոլադը կարող է օրվա ընթացքում փոխել տրամադրությունդ։ Դա պատահական չէ։ Գիտնականները վաղուց ուսումնասիրում են, թե ինչպես է սնունդը ազդում մեր տրամադրության, էներգիայի ու նույնիսկ հուզական կայունության վրա։ Պարզվել է՝ կան մթերքներ, որոնք բառացիորեն երջանկություն են «փոխանցում»։
Ահա մի քանի մթերք, որոնք իրականում գիտականորեն ապացուցված են՝ որպես «երջանկության խթանիչներ»
🍫 1. Մուգ շոկոլադ
Մուգ շոկոլադն իր մեջ պարունակում է սերոտոնինի, դոպամինի և էնդորֆինների մակարդակը բարձրացնող նյութեր։ Դրանք մեր ուղեղի «երջանկության քիմիկատներն» են։ Բացի դրանից՝ շոկոլադն ունի մագնեզիում, որը նվազեցնում է սթրեսը։
📌 Խորհուրդ․ Ընտրիր 70% և ավելի կակաո պարունակող շոկոլադ։
🐟 2. Ձկնեղեն՝ հատկապես սաղմոն
Օմեգա-3 ճարպաթթուները, որոնք առատ են սաղմոնի, թունա ձկան և սկումբրիայում, ամրապնդում են ուղեղի աշխատանքը և նվազեցնում դեպրեսիայի առաջացման ռիսկը։
📌Գիտական փաստ․ Հարավային Կալիֆորնիայի համալսարանի ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ շաբաթական 2 անգամ ձուկ ուտող մարդկանց մոտ դեպրեսիայի մակարդակը զգալիորեն ցածր է։
🍌 3. Բանան
Բանանը պարունակում է տրիպտոֆան՝ ամինաթթու, որն օգնում է մարմնին արտադրել սերոտոնին։ Բացի դրանից՝ բանանը հարուստ է B խմբի վիտամիններով, որոնք կարգավորում են նյարդային համակարգի աշխատանքը։
4. Կանաչ տերևավոր բանջարեղեն
Սպանախ, կաղամբ, բրոկոլի… Դրանք հարուստ են ֆոլաթթվով, որը կարևոր դեր ունի ուղեղի քիմիական բալանսը պահպանելու գործում։ Ֆոլաթթի պակասը հաճախ կապում են դեպրեսիվ վիճակների հետ։
🍓 5. Պտուղներ ու հատապտուղներ
Հատկապես ելակը, հապալասը, բալը պարունակում են հակաօքսիդանտներ, որոնք պայքարում են բորբոքման և ուղեղի բջիջների վնասման դեմ։ Դրանք նաև բարձրացնում են սերոտոնինի մակարդակը։
📌 Պատկերացրու՝ երջանկության ինչպիսի փոքրիկ բաղադրատոմս կստանաս մի քանի հատ ելակից և մի կտոր մուգ շոկոլադից։
6. Ընկուզեղեն և սերմեր
Սիսեռ, գետնանուշ, նուշ, քունջութ և կտավատի սերմեր՝ բոլորը հարուստ են օգտակար ճարպերով և տրիպտոֆանով։ Դրանք նաև պարունակում են ցինկ և սելեն՝ հանքանյութեր, որոնք կարևոր են ուղեղի առողջության համար։
☕️ 7. Սուրճ (չափավոր)
Կոֆեինն էապես բարձրացնում է ուշադրության կենտրոնացումը և էներգիան։ Բացի այդ՝ այն նաև ակտիվացնում է դոպամինի արտազատումը, որը կապված է հաճույքի զգացողության հետ։
📌 Սակայն զգուշություն. չափից դուրս սուրճը կարող է հակառակ ազդեցություն ունենալ։
Ուտել նշանակում է ոչ միայն սնվել, այլև հոգալ մեր ներսի ներդաշնակության մասին։ Սնունդը կարող է լինել ոչ միայն քաղցը հագեցնելու միջոց, այլև տրամադրության խթանիչ։ Հետևաբար, երբ քեզ տխուր կամ սթրեսավորված զգաս՝ հիշիր, որ երջանկությունն էլ երբեմն թաքնված է մի բաժակ սմուզիում, մի փոքրիկ շոկոլադի մեջ կամ մի բուռ ընկույզի մեջ։
Քո ափսեն կարող է դառնալ քո ամենահզոր դեղամիջոցը։
Комментарии